Tips til beklædning
Lag-på-lag systemet
Det basale krav til funktionel friluftsbeklædning er, at det skal kunne holde bæreren varm og samtidig kunne beskytte mod vind og nedbør. Dette krav opfylder lag på lag princippet, hvor man klæder sig i den rette kombination af et inderlag, et mellemlag og et yderlag. Dette er der intet revolutionerende i det har tværtimod været benyttet i århundreder af indianere, eskimoer, tibetanere og andre naturfolk, der lever i områder med til tider barske vejrforhold. Forskellen er blot, at der de senere år er kommet en lang række ekstremt gode materialer til fabrikation af funktionel beklædning frem, der er som skabt til at indgå i et flerlagssystem. Denne udvikling er gået meget stærkt, og hvert år ser vi nye landvindinger som f.eks. eVent, fibertyper og fantastiske nye materialer der bruges i beklædning og udstyr til fritids- og rejsebrug.
Yderlag
Yderlagets primære funktion er at beskytte mod regn og blæst, og så skal det kunne “ånde”. Vi har i årevis haft rigtig gode erfaringer med Gore-tex, som er fuldstændigt vand- og vindtæt samtidig med, at det kan ånde. Det har fået meget stor udbredelse blandt såvel specialister som mere “almindelige” mennesker. Har man mindst lige så meget brug for åndingsevne og vindtæthed som vandtæthed, fordi man cykler stærkt, løber eller på anden måde producerer meget varme, bør man stærkt overveje softshells.
Mellemlag
Mellemlagets funktion er at isolere mod kulde. Til det formål er fleece-beklædning suverænt, da det er i stand til at “binde” en stor mængde luft. Samtidig er det slidstærkt, svedtransporterende og rart at have på. Vi fører næsten udelukkende Polartec-fleece fra Malden Mills i USA, som er er markedets bedste kvalitet. Den hverken “fnugger” eller mister faconen. Vi har beklædning i de tre klassiske fleece-tykkelser Polartec 100, 200 og 300, hvor tallet angiver vægten i gram pr. kvadratmeter. Dermed angiver det også, hvor varmt mellemlaget er. Der er også kommet et væld af nye typer fleece på markedet – nogle langhårede, andre med strikket yderside, osv.
I de senere år har uld og især merinould fået et comeback som mellemlag. Merinoulden er varm – også når den er våd – åndbar, er ikke sart i nærheden af et bål og fylder kun lidt.
Inderlag
Ved alle former for aktivt friluftsliv i kolde eller kølige omgivelser anbefaler vi, at man bruger svedtransporterende undertøj som inderlag. Det fremstilles i mange forskellige materialer, men de mest almindelige er polypropylen, polyester og uld.
Kunststofundertøjet er i stand til at transportere sveden væk fra kroppen, så den holdes tør og varm, og dermed mindsker man risikoen for at fryse væsentligt. Bomuldsundertøj er i den forbindelse bandlyst, da det blot suger fugten til sig og bliver et koldt og klamt omslag.
Uld opsuger fugten, men varmer selvom det er vådt. Dets primære anvendelsesområde er, når det er koldt og man ikke bevæger sig så meget. Dog har de nye, tynde merinouldkvaliteter rykket ved dette, så man nu også kan tage den behagelige merinould i mere varme omgivelser. En anden stor fordel ved uld er, at det tager meget længere tid, før det begynder at lugte. En ikke uvæsentlig detalje når man er på tur eller lange rejser.