Historien
I årene omkring 1970 var der ikke rigtig nogle spejdere i Helsinge, og Det Danske Spejderkorps havde et dødt område nord for Gribskov, hvor spejder-arbejde ikke rigtig var slået igennem. Nogenlunde samtidig sad Benny Terkelsen – gammel spejder i Christian D. 4 i Hillerød – i sit hus i Helsinge og kiggede på sine børn og tænkte: “Hvis de nogen sinde skal have samme chance for at blive spejdere og have samme oplevelser som jeg havde, er det vist ved at være nu” – og han og konen Helene begyndte derfor i det små, at tage tiltag til at få startet en gruppe under Det Danske Spejderkorps. Efter længere optræk var det den 21. april 1976 en realitet og det første spejdermøde i Holbo Gruppens historie blev afholdt i Benny og Helenes kælder i et hus på en sidevej til Gammel Frederiksborgvej.
Ved første møde var der mødt 17 drenge og piger op i alderen 8-11 år, som gruppens første leder Lis Lorentzen tog sig af – og hurtigt voksede antallet af medlemmer til 21, og der måtte oprettes en venteliste.
Ulven Phao fra Zoologisk Have som Holbo sponsorerede i midten af 80’erne
Lokaleforholdene var i starten et 20 m2 stort kælderlokale – lige i underkanten til 21 spejdere, og bestyrelsen besluttede derfor at få bygget en hytte til spejderne, og 9. september 1976 blev det første byggemøde. Mødet resulterede i at man i september 1976 havde lejet grunden på Ved Skoven 7-9 (på den modsatte side af vejen, hvor hytten er nu) og i oktober ankom en blokvogn med en 50 m2 stor hytte, som efter mange timer ihærdigt forældrearbejde var klar til brug i februar 1977. Den første hytte blev officielt indviet d. 14 maj 1977 ved et arrangement, hvor en lokalpolitiker mødte op for at indvie den.
Den første hytte blev sat i stand af frivillige forældre
Den første hytte var midlertidig, og blev kørt væk på en blokvogn igen, da den nuværende hytte blev bygget, og den står i dag på Nordsjællands Efterskole.
Hytten som vi kender den i dag havde dog noget længere udsigter for sig. For det første var kommunen ikke indstillet på, at grunden Benny og Helene havde forelsket sig i skulle frigives til spejdere og for det andet var der noget økonomi, der også skulle på plads, men efter lang torvtrækning med kommunen, blev ved skoven 8 en realitet, og hytten som vi kender den i dag blev bygget. Den blev som den gamle hytte bygget af frivillige forældre, der satte en del weekender i Holbos tegn. Hytten blev indviet ved en reception i 1984, hvor daværende borgmester Thor Petersen klippede snoren over.
Med den nye hytte på plads og et stadig stigende medlemstal var Holbo Gruppe i 1977 klar til næste skridt og 2. maj 1977 dannedes den første patrulje – Bjørnene – med tropsleder Henrik Hansen, og den 1. oktober delte man spejderne op aldersmæssigt i mini- og juniorafdeling – juniorspejderne med Helene Terkelsen som leder og Benny Blumensaadt som assistent. Gruppen bestod på dette tidspunkt af 20 miner, 20 juniorer og 7 spejdere.
Holbo vandt Sølvøkseløbet i 1987
PÅ dette tidspunkt udsendes hvert kvartal Holbos helt eget blad ved navn SPJUMI – for Spejder, Junior og Mini – et blad, der indeholdt små historier fra hverdagen samt program, så alle vidste hvornår man skulle til møde.
I 1985 blev Blå SOmmer afholdt i Haderslev – Holbo deltog med alt fra junior og opefter.
I 1980 deltog Holbo for første gang i en officiel korpslejr – SPejd 80 i Jægerspris. Lejren var lidt anderledes end de efterfølgende Blå Sommer-lejre idet den bestod af fem underlejre forskellige steder i landet. Det var den sidste af sin slags og allerede i 1985 blev det lavet om, da Holbo igen deltog på en korpslejr – Blå SOmmer i Haderslev som samlede 18.000 blå spejdere. Sidenhen har Holbo deltaget på Blå SOmmer i 1989, 1994, 1999, 2004 og senest i 2009, som har været afholdt primært på Stevninghus ved Kliplev i Sønderjylland.
I midt-firserne sponsorerede Holbo en ulv i Zoologisk Have i Valby, der hed Phao. Konceptet giv ud på, at alle spejdere havde et mindre penge-beløb med en gang om måneden, og så havde vi en ulv i Zoo med et tilhørende skilt foran, hvor der stod, at ulven var sponsoreret af Holbo Spejderne i Helsinge.
Efterhånden blev minierne fra det første møde i historien ældre og de blev efterhånden for gamle til at være trops-spejdere og i 1982 dannedes den første klan i gruppens historie. Klanen hed Jil-Vaho-klan, men ændrede i 1985 navn til Yggdrasil, som meget symbolsk er livets træ i den nordiske mytologi. Der har gennem årene været mange klaner i gruppen med svingende succes, og der er blevet lavet alt fra klan-ture til Polen, broer over søen på grunden til decideret båd-bygning til den årlige Mølleå-sejlads. En af klanens største løbsmæssige bedrifter er, at Holbo faktisk har vundet Sølvøkseløbet i 1987, hvor Rasmus Pantmann og Uwe Lundberg deltog.
I 2014 tog troppen på Jamboree på Island.
Traditioner har der været mange af, men to, der er gået igen igennem stort set alle 40 år er juleweekend og oprykning.
Juleweekenden afholdes hvert år omkring den 1. december og er der hvor hele gruppen samles og ønsker hinanden glædelig jul. Det sker med en hel weekend fyldt med konfekt, pakkeleg, flæskesteg og generel hygge, hvor alle fra mikro til klan er med og hygger side om side.
Oprykningen afholdes hvert år i slutningen af august og er seancen, hvor spejderne bliver rykket op til næste gren og man får uddelt sin årsstjerne. Ud over det er ALT hemmeligt og holdes blandt gruppens medlemmer som en stor hemmelighed.
I 1992 var junior og trop for anden gang i Fjellset i Norge og vandre i fjelde
I 1987 tog trops-ledelsen initiativ til det, der skulle bliver gruppens første udenlands-lejr arrangeret af gruppen selv. Med blandt andre Jock Iuel, Uwe Lundberg og Rasmus Pantmann i spidsen blev der arrangeret en 14 dages vandretur i fjeldet i hardangervidda for tropsspejderne. Turen indebar et helt år forberedelse med trænings-gåture, klar-dig-selv-øvelser og træning i at lave mad på Trangia. Turen var en succes og blev gentaget i 1992, hvor også juniorerne var med. Det er i øvrigt ikke eneste udenlandsture troppen har været på (og her er Sverige, som gruppen har været i MANGE gange ikke talt med). I 1996 var hele troppen på bustur til Ungarn, hvor man besøgte en venskabsgruppe og i 2014 var hele tropppen på Jamboree i Island.
I 2015 blev der bygget en bålhytte med to sheltere på grunden med støtte fra blandt andre Gribskov Kommune og Friluftsrådet.
Antallet af spejdere i gruppen har over alle årene været svingende og har et par gange rundet 100 medlemmer. Men der har også været perioder, hvor det har været knap så sjovt, at være Holboer – blandt andet i 2007, hvor der var 6 spejdere tilbage, og gruppen på det nærmeste var ved at lukke.
I 2016 afholdt Holbo 40 års jubilæum og flere af de gamle ledere og bestyrelsesmedlemmer dukkede op. Blandt dem var stifteren Benny Terkelsen og Jørgen Pantmann som holdt jubilæumus-talen, som var Holbos historie skrevet om til et eventyr.